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ARTICLE 1 - INTERPRETATION AND DEFINITIONS 
 
 
1.06 “Seniority” is the length of continuous employment from the date of hire in a 

bargaining unit position with the Employer. Employees with breaks in employment 
of less than thirty (30) sixty (60) calendar days shall be considered as having 
continuous seniority from their first date of hire in a bargaining unit position or, 
where the employee has a break in employment greater than thirty (30) sixty (60) 
days, from their first date of hire following such break in employment in excess of 
thirty days. 

 
 
 
 
1.15 Gender Neutrality  
 

• Amend as follows, and throughout agreement replace all personal 
pronouns with “they/them/their” 

 
Unless any provision of this Agreement otherwise specifies, words importing the 
masculine gender shall include females and vice versa and words importing the 
singular shall include the plural and vice versa. The Union and the Employer 
support the right to gender expression: therefore, the provisions of this 
Agreement are intended to be gender neutral wherever possible and will be 
interpreted on that basis. Changes to create gender neutral language in 
this Agreement are not intended to change the substantive meaning of any 
Article.  Wherever the singular or plural is used in this Agreement, the 
same will be constructed as meaning the plural or singular if the context 
requires, unless otherwise specifically stated. 
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ARTICLE 2 – RECOGNITION 

 

NEW 2.06 Inclusion  

The Employer and the Union recognize the values of diversity, equity and 

inclusion in the workplace, and agree to the principle of, and are committed 
to, establishing a workplace that is inclusive and diverse representative of 

the people of Nova Scotia.  In order to help achieve these goals, the parties 

agree to add the issues of diversity, equity and inclusion in the workplace as 

a standing item to the meetings of the Labour-Management Relations 

Committee pursuant to Article 27. 
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ARTICLE 9 – APPOINTMENT 
 
 
9.01 Probationary Employees 
 

Probationary employees shall serve a probationary period of six (6) working 
months. For purposes of this Article, “Working month” shall mean calendar months 
in which the employee is present at the workplace for at least seventy-five per cent 
(75%) of their normal scheduled hours. Employment may be confirmed or 
terminated at any time during this period. The probationary period may be 
extended for up to a further six (6) Working months at the sole discretion of the 
Employer with ten (10) days notice of such extension being given to the 
probationary employee and the Union prior to the end of the initial six (6) Working 
month period. 
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ARTICLE 10 - JOB POSTING 

 

10.01 (a)  Where the Employer determines that a regular or temporary bargaining 

unit vacancy exists or a new bargaining unit position is created, and the 

Employer determines that the position is to be filled, a notice shall be 

posted or delivered to employees, which will include the positions 

home base site and if travel is required. All postings shall be identified 

by a competition number. The notice shall be posted for a period of eight 

(8) working days, and applications must be received within the eight (8) 

working days of the posting period. During the posting period and until the 

vacancy is filled, the Employer may temporarily fill the job. 

 

 

NEW 10.06 Designated Positions 

The Union and Employer may agree that job postings be designated as only 

being eligible to applicants from one or more of the following: Indigenous 

peoples, Black/African Nova Scotians, people of African descent, people of 

colour, persons living with a disability/disabilities, gender, and persons of 

diverse sexual orientation and gender identity and/or expression. The Union 

shall agree or disagree with the Employer’s request to designate job 

postings within ten (10) working days of the Employer providing the Union 

with the rationale and bargaining unit seniority list. If the position cannot be 

filled with a qualified designated person, the position will be reposted and 

filled in accordance with the remainder of Article 10. 
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ARTICLE 13 - TIME OFF FOR UNION BUSINESS 
 
13.07 Leave of Absence – Full Time President Union Executive Positions  
 

Where the Union has determined the requirement for a fulltime elected 

Union Executive position under the following headings: President 

(NSGEU), First Vice President, Second Vice President, Third Vice President, 

Secretary Treasurer; President and Secretary Treasurer of the National 

Union of Public Employees (NUPGE), or President of the Nova Scotia 

Federation of Labour an approved leave of absence without pay shall be 

granted, subject to operational requirements, in accordance with the 

following provisions: 

a. An employee who declares their intention to offer for any of the listed 

positions shall notify the Employer as soon as possible after declaring. 

b. Subject to operational requirements, an employee elected to one of the 

above noted fulltime Union Executive positions shall be given an approved 

leave of absence without pay for the term(s) they are to serve, up to thirty-

six (36) months. No more than one (1) employee shall be granted such 

leave at one time. 

c. All benefits of the employee shall continue in effect while the employee 

is serving in the fulltime Union Executive position and for such purposes, 

the employee shall be deemed to be in the employ of the Employer and to 

have continuous service with the Employer for all purposes.  

d. The gross salary shall be determined by the Union and paid to the 

employee by the Employer. The amount of the gross salary shall be 

reimbursed to the Employer by the Union. The Union shall also reimburse 

to the Employer the Employer's portion for all statutory and required 

benefit contributions/premiums/deductions during the approved leave of 

absence.  

e. Upon expiration of their term of office, the employee shall be reinstated 

in the position they held immediately prior to the commencement of leave, 

or in a position mutually agreed upon by the employee and the Employer.  

f. Any vacation earned but not used prior to the employee taking office 

shall be carried over to be taken in the fiscal year in which the employee 

returns from the approved leave of absence.  

g. A leave of absence for a second and subsequent consecutive terms shall 

be granted in accordance with the above. 
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ARTICLE 17 – PAID HOLIDAYS 
 
 
17.01  

Add: 

Truth and Reconciliation Day (Sept 30) 
 
 
 
17.02 
 

Where any of the above holidays falls on a full-time employee’s scheduled day 

off, the Employer shall designate another day (normally the day following the 

employee’s scheduled day off) in lieu of the holiday (Replacement Holiday). In 

any case, the designated day in lieu of the holiday shall be taken at a mutually 

agreed time between the employee and the Employer within ninety (90) 

calendar days following the holiday, provided that the designated day in 

lieu has been agreed upon within thirty (30) calendar days following the 

holiday. 

 
 
 
NEW 17.07 Alternative Holiday Observance 

The Employer recognizes that there may be employees who observe 

religious holidays other than those listed in Article 17.01. Employees who 

observe other religious holidays may choose to request two other days off 

as observances in lieu of one half day on Christmas Eve Day and Easter 

Monday. An employee who chooses to seek other observances in lieu 

would be required to disclose that fact in advance and would submit in 

writing of their preference to exercise this option for the upcoming year 

before February 15 of each year and the Employer will respond in writing 

by March 15 indicating whether the request is granted. Such employees 

would not be entitled to compensation in accordance with Article 17.05 for 

work on the two listed Christian holidays.   
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ARTICLE 18 - SPECIAL LEAVE* 
 
18.02 Bereavement Leave 

(a) If a death occurs in the Employee’s immediate family when the 

Employee is at work, the Employee shall be granted leave with pay for 

the remainder of her scheduled work day. The Employee shall also be 

granted seven (7) calendar days’ leave of absence effective midnight 

following the death and shall be paid for all days the Employee is 

scheduled to work during that seven (7) calendar day period.  In any 

event, the Employee shall be entitled to thirty-five (35) consecutive 

hours paid leave (pro-rated for a Regular Part-Time Employee), even if 

this extends past the seven (7) calendar days leave.  “Immediate 

Family” is defined as the Employee’s father, mother, guardian, 

brother, sister, spouse, child, father-in-law, mother-in-law, son-in-law, 

daughter-in-law, step-child or ward of the Employee, grandparent or 

grandchild of the Employee, step-mother, step-father, step-sister, 

step-brother, step-grandparent, step-grandchild, and a relative 

permanently residing in the Employee’s household or with whom the 

Employee permanently resides.   

 

The “in-law” and “step-relative” relationships referred to in this 

provision will only be considered “immediate family” in cases where 

it is a current relationship at the time of the death, otherwise eligibility 

will be determined in accordance with paragraph (c) below. 

 

(b) In the event that the funeral or interment for any of the Immediate 
Family does not take place within the period of bereavement leave 
provided but occurs later, the Employee may defer the final day of his 
or her bereavement leave without loss of regular pay until the day of 
the funeral or internment. The Employee shall notify the Employer of 
this deferment at the time of the bereavement leave.  

 
(c) Every Employee shall be entitled to leave with pay up to a maximum 

of three (3) days in the event of death of the Employee's brother-in-law 
or sister-in-law, where the relationship is current at the time of death. 

 
 (d)  Every Employee shall be entitled to one (1) day leave without pay, for 

the purpose of attending the funeral of an Employee’s aunt or uncle, 
niece or nephew, or the grandparents of the spouse of the Employee. 
An Employee may be granted up to two (2) days for travel without pay 
for the purposes of attending the funeral The Employee may elect that 
such bereavement leave be paid by charging the time to the 
Employee’s accumulated vacation, accumulated holiday, or 
accumulated overtime.   
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 (e) The above entitlement is subject to the proviso that proper notification 
is made to the Employer. 

 
(f) If an Employee is on holiday, vacation or sick leave or using time in 

lieu at the time of bereavement, the Employee shall be granted 

bereavement leave and be credited the appropriate number of days 

to her appropriate bank. 

 

 

 

18.05 Leave for Family Illness, Personal Medical Dental Preventative Care 

Employees with sufficient sick leave credits shall be allowed paid leave of 

absence of up to a total of thirty-five (35) seventy (70) hours per annum 

(prorated for part-time employees) debited against sick leave credits in order to:  

(a) engage in and facilitate the employee’s personal preventative medical or 

dental care; provided that the employee has made every reasonable effort to 

schedule such care on scheduled days off or, where this is not possible, to 

schedule the care so as to minimize the amount of absent time required. 

Employees shall advise their immediate supervisor as soon as they become 

aware of their need for personal medical, or dental care for a shift the employee 

is scheduled to work. The employee must provide a minimum of seventy-two (72) 

hours notice in order to be eligible for this leave except where the appointment is 

offered to the employee on short notice in which case as much notice as possible 

shall be provided, or  

(b) attend to an illness or an accident affecting a member of the employee’s 

immediate family (i.e. spouse, son, daughter or parent as defined in Article 

18.02), or a relative residing in the employee’s household or with who the 

employee resides. 
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18.12 Leave for Storms or Hazardous Conditions 

 

(a) Time lost by an employee as a result of absence or lateness due to storm 

conditions or because of the condition of public streets and highways or 

because an employee finds it necessary to seek permission to leave prior to 

the end of the regular shift must be: 

  

(i) made up by the employee at a time agreed upon between the employee 

and the employee’s immediate supervisor; or  

(ii) charged to the employee’s accumulated vacation, accumulated holiday 

time, or accumulated overtime; or  

(iii) otherwise deemed to be leave without pay. 

NEW (b) 

(b) Notwithstanding (a) where an employee requests permission to work 

from home because of a storm or hazardous conditions arising from a 

storm, the Employer may, where operational requirements permit, grant 

the employee the option to work from home for up to seven (7) hours 

annually to be taken in not more than 2 occasions of 3.5 hours. This will 

be pro-rated for part-time employees according to full-time equivalency. 

To qualify for this option, employees must submit a daily work plan to 

be approved by management for the time working from home. This 

option is not available to employees to make up time as per 18.12 (a) (i).   

Renumbering: 

(c) Notwithstanding 18.12 (a) reasonable lateness beyond the beginning of an 

employee’s regular shift starting time shall not be subject to the provisions of 

Article 18.12 (a)(i), (ii), or (iii), where the lateness is justified by the employee 

being able to establish to the satisfaction of the immediate management 

supervisor that every reasonable effort has been made by the employee to 

arrive at her work station at the scheduled time.  

(d) No discrimination is to be practised in the administration of this Article 

resulting from individual or personal situations, i.e. place of residence, family 

responsibilities, transportation problems, car pools, etc. 
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18.17 Staff Meetings and In-Services  

 

(a) When employee(s) are required by the Employer to attend staff meetings, 

clinical forum or are approved to attend external non-clinical meetings 

during normal working hours, they shall suffer no loss of regular pay. Where 

the meeting extends over the lunch period and lunch is not provided, 

employees who have traveled more than five (5) kilometers from their home 

base site may claim the Employer’s per diem meal allowance. All 

employees in attendance may reschedule their lunch period for that day. 

Prior approval from the Employer is required for payment of the per diem 

travel and meal allowance for all meetings which are not called by the 

Employer. 

(b) When employee(s) are required by the Employer to attend staff meetings, 

clinical forum or are approved to attend external non-clinical meetings 

outside of normal working hours they shall be compensated with time off on 

an hour for hour basis for such time spent in attendance. It is the obligation 

of the employee to request such time off within one calendar month of the 

date it was accrued.  In the event that the employee and the Employer 

cannot mutually agree to schedule such time off within one calendar month 

of the date the time was accrued, the Employer shall pay out the unused 

time. Where a meal is not provided, employees who have traveled more 

than five (5) kilometers from their home base site may claim the Employer’s 

per diem meal allowance. Prior approval from the Employer is required for 

payment of the per diem travel and meal allowance for all meetings which 

are not called by the Employer. 
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ARTICLE 29 - PAY PROVISIONS 

 
29.01 Rates of Pay 
 
The following general wage increases shall be implemented for all employees during the 
term of this collective agreement: 

 
i. Increase of 1.5% to all pay rates on April 1, 2021 

ii. Increase of 1.5% to all pay rates on April 1, 2022; 

iii. Increase of 3.0% to all pay rates on April 1, 2023; 

iv. Increase of 0.5% to all pay rates on March 31, 2024; 

 

 

 

29.02 

(b) Prior Service 

Regular employees who, on the effective date of this agreement: 

(i)   are not being paid at the final step of their classification salary scale, and 

(ii)  worked for the Employer as a regular employee prior to a break in 

employment of greater than thirty (30) calendar days shall be given credit 

for each twelve (12) months of Service prior to such break in employment 

for salary increment purposes only and shall, effective the signing date of 

this agreement, be placed at the appropriate increment step taking into 

account such additional service. 
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ARTICLE 31 – INTIMATE PARTNER DOMESTIC VIOLENCE  

31.01 The Employer shall provide and the Union shall support a workplace policy 

on preventing and addressing intimate partner domestic violence. This 

policy shall be made accessible to all employees. The terms of Domestic 

Violence Leave shall be in accordance with the provisions of Labour 

Standards Code. 
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ARTICLE 33 - TERM OF AGREEMENT 
 
 
33.01 Duration and Renewal 
 
This Agreement shall be in effect for a term beginning April 1, 2021 to March 31, 2024 
and shall be automatically renewed thereafter for successive periods of twelve (12) 
months unless either party requests the negotiation of a new Agreement by giving 
written notice to the other party within sixty (60) days preceding the date of expiry of the 
Agreement. 
 
 
 
 
33.02 Effective Date of Agreement 
 
The provisions of Appendix "A", including overtime shall be paid retroactive to April 1, 
2021. Unless otherwise stipulated in this Agreement, all other provisions 
of this Agreement shall be effective from the date of signing. 
 

 

 

APPENDIX “B” – REGIONS 

 Add:  Eskasoni Health Centre to the North Eastern Region 

 Add:  Bayer’s Road to Halifax Regional Municipality 

 

 


